Adrian Papahagi – La mulți ani încrezători tuturor!

O spun fără exaltare: anii de libertate de după 1990 au fost miraculoși pentru România și pot fi comparați cu perioada interbelică. Nu am nicio îndoială că România educată, civilizată, onestă și decentă își va impune valorile în fața ultimelor grupări de mafioți rustici, neolitici, comunisto-securiști.

Adrian Papahagi
Adrian Papahagi

Azi se vor manifesta două tipuri de cetățeni: tovarășii „patrioți”, care vor rostogoli sloganurile naționalist-ceaușist-dacopat-eroic-nombriliste (tip manual comunist de istorie) și promotorii urii de sine. Evitați-i și pe unii, și pe alții!
E zi de sărbătoare și avem dreptul la un dram de optimism lucid.

La 100 de ani de la Marea Unire, succesul nostru istoric e incontestabil. Ne-am racordat la civilizația occidentală, suntem membri în clubul statelor evoluate, parteneri strategici ai SUA, membri în UE și NATO, parteneri comerciali relevanți pentru Germania și Franța. Armata și serviciile noastre sunt apreciate în NATO, poziția noastră strategică între Rusia și Turcia e importantă pentru Occident (mai importantă ca în 1918).

PIB-ul nostru a crescut considerabil față de 1918, 1938, 1989. Pare greu de crezut, dar suntem mai prosperi decât oricând.
Oameni născuți în România au devenit autori de manual în Franța sau Germania și au muzee și școli care le poartă numele în Occident.
Milioane de români circulă, se școlesc sau muncesc în Occident, importând cu fiecare contact civilizația occidentală. Liceele noastre produc elevi suficient de buni ca să fie admiși la Harvard și Oxford, facultățile noastre formează tineri capabili să lucreze pentru Google sau Microsoft.

Avem, de bine, de rău, instituțiile fundamentale ale unei democrații occidentale.

Într-o mare măsură, ne-am făcut „o țară ca afară”. Dintr-un neam de țărani desculți și analfabeți conduși de aristocrații străine am reușit să evoluăm într-o națiune europeană, să încropim o clasă de mijloc capabilă să se susțină economic și să își apere eficient libertățile, la vot și în stradă.

Am păstrat ce era mai bun din identitatea noastră – limba, credința, valorile familiale –, dar ne-am occidentalizat rapid, în ciuda faptului că am petrecut jumătate din ultimul secol sub dictaturi.

O spun fără exaltare: anii de libertate de după 1990 au fost miraculoși pentru România și pot fi comparați cu perioada interbelică.
Nu am nicio îndoială că România educată, civilizată, onestă și decentă își va impune valorile în fața ultimelor grupări de mafioți rustici, neolitici, comunisto-securiști.

La mulți ani încrezători tuturor!

Sursa: Adrian Papahagi

Leave a Reply

Your email address will not be published.