Alina Gorghiu: „Merită făcut un referendum pe tema revenirii la monarhie.”

Alina Gorghiu: „Merită făcut un referendum pe tema revenirii la monarhie.”

Regatul Romania
Regatul Romania

Alina Gorghiu: „Merită făcut un referendum pe tema revenirii la monarhie.”

Sinteza Zilei, 25 octombrie 2014, minutul 4:41

Mihai Gâdea: Doamna Gorghiu, credeti că ar trebui în mod real pusă în discuţie chestiunea formei de guvernământ, dacă avem nevoie de republică sau de monarhie […] poate chiar printr-un referendum?

Alina Gorghiu: Discuţia a existat recent. Acum un an, în comisia de revizuire a constituţiei – nu la nivelul de referendum – dar a fost o discuţie serioasă între parlamentarii reprezentanţi ai tuturor partidelor politice în comisia de revizuire a constituţiei, opinii de la tot ce înseamnă societate civilă pe tema asta, au fost chiar nişte studii sociologice dacă îmi amintesc (crescuse foarte mult valul de simpatie pentru instituţia monarhiei în România, are undeva opţiunea în jur de 25%, dacă îmi amintesc corect, anul trecut), dar, în urma discuţiei, unanimitatea a fost în sensul în care să păstrăm articolul referitor la forma de guvernământ aşa cum era în constituţia revizuită din 2005.

Mugur Ciuvică: Scuzaţi-mă, dar apelez la calitatea dvs. de jurist. În limitele revizuirii (art. 152) nu intră şi forma de guvernământ? Eu ştiam că nu se poate modifica forma de guvernământ prin revizuirea constituţiei, doar prin adoptarea unei noi constituţii, ceea ce nu putea să facă comisia de revizuire.

Alina Gorghiu: Ba da, domnule Ciuvică, putea, pentru că asta a fost prima discuţie, dacă facem o revizuire de constituţie sau dacă facem o constituţie nouă. […]

Mugur Ciuvică: Da, dar pentru asta trebuia să se transforme Parlamentul în adunare constituantă.

Alina Gorghiu: Exact asta a fost discuţie la momentul respectiv. Dacă mă întrebaţi pe mine, ca un cetăţean din România care văd că multă lume are o apetenţă justificată, legitimă pentru discuţii de genul ăsta, merită la un moment dat făcut inclusiv un referendum pe o temă atât de serioasă.

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu

De la minutul 52:40:

Alexandru Surcel: Bună ziua. Reprezint aici Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei. Am găsit destul de interesante o parte din alocuţiunile de mai devreme. De exemplu, s-a menţionat problema dreptului la vot, un drept fundamental a cărui încălcare flagrantă s-a produs anul trecut, dar aş dori să vă reamintesc că mai există un drept fundamental care are legătură şi cu suveranitatea naţională, care este încălcat încă din momentul în care actuala constituţie a fost elaborat de Parlamentul ales în Duminica Orbului în 1990: dreptul poporulului român de a-şi alege forma de guvernământ ´în mod liber şi suveran. În momomentul de faţă, conform constituţiei actuale, practic, peste 5000 de ani, indiferent de ce forme de organizare se vor mai inventa până atunci, forma de guvernământ a României nu va putea fi schimbată, va trebui să rămână o republică pentru că aşa a hotărât domnul Iorgovan în 1990. […..]

În ultimă instanţă, pentru că văd că se discută, practic, de o prelungire a procesului […] n-ar fi poate mai corect să se ia în calcul posibilitatea întrunirii unei Adunări Constituante, pentru care este necesar doar un exerciţiu de voinţă politică?

Alina Gorghiu: Nu e doar un exerciţiu de voinţă politică pentru o Adunare Constituantă. […]

Alexandru Surcel: Avem o constituţie în care trebuie schimbate foarte multe lucruri. Cred că aici suntem de acord […] Decât să discutăm de o revizuire ca în Caragiale (să se schimbe pe ici, pe colo, dar să nu se schimbe nimic) […] n-ar fi mai bine să ne punem problema unei Adunări Constituante? Practic nu avem norme care să prevadă o asemenea posibilitate (am avut una după revoluţie, este adevărat), dar nimic nu opreşte, dacă se va realiza un anume consens politic ca acest lucru să se întâmple din nou. Partidul Naţional Liberal […] ar putea să-şi asume un astfel de obiectiv.

Alina Gorghiu: […] Discuţia merită categoric făcută […] dacă faci constituantă sau doar o revizuire. Acum doi ani şi un pic a fost această discuţie […] opţiunea a fost să mergem pe ideea de revizuire. Sunt în dezacord cu ideea că s-ar realiza mult mai uşor consensul dacă s-ar face constituantă, eu cred că ar fi mult mai dificil dacă s-ar ajunge să iei de la 0 ideea de constituţie să realizezi un consens. […] Nu suntem în stare să generăm un consens. […]

Alexandru Surcel: Doamnă preşedinte, eu nu am spus că ar fi mai uşor, ci că am putea să ajungem la rezultate mai bune. […] E mult mai greu să o iei de la 0, dar poate ar trebui să vă gândiţi, pentru că dvs., care aveti o anumită porţiune de putere, veniţi din start şi spunem «e prea greu», noi, cei care nu avem o astfel de putere, ce să mai sperăm şi, până la urmă, de ce să mai votăm?

Sursa: https://monarhiasalveazaromania.wordpress.com/2015/07/17/alina-gorghiu-s-a-pus-in-discutie-transformarea-parlamentului-in-adunare-constituanta/

Leave a Reply

Your email address will not be published.