Ca în Caragiale

RADU VANCU. Așa e, Mircea. Partea ceva mai proastă e că, deocamdată, scriitorul nu-și poate vedea liniștit de treabă acasă câtă vreme cetățeanul care-i găzduiește eul creator e la protest...

Alex Stefanescu
Alex Stefanescu

CA ÎN CARAGIALE (schimb de replici emfatice pe facebook)
În rolul lingușitorului: RADU VANCU
În rolul celui lingușit, expert în arta simulării modestiei: MIRCEA CĂRTĂRESCU
RADU VANCU. Gândul că un scriitor extraordinar ca Mircea Cărtărescu a pierdut zeci de zile protestând, în ger, pe ninsoare sau pe ploaie, față de un guvern smintit mi se pare și tonic, și înnebunitor.
Tonic − fiindcă dă atâta speranță oamenilor. În seara când eram doar 20 de oameni la protest în Sibiu, unul dintre ei − părea un mic antreprenor − a spus: „Și domnul Cărtărescu e cu noi!”. Nu mă cunoștea, nu știa că sunt scriitor, a spus-o așa, pur și simplu, ca pe un argument puternic în favoarea opțiunii proprii & a străzii.
Înnebunitor − fiindcă, în zecile astea de ore, MC ar fi putut scrie destule pagini din proza lui formidabilă − care și ea, de fapt, ne dă pe câtă frumusețe, atâta speranță. N-o să le iert niciodată lui Dragnea & co faptul că au aneantizat acele pagini.
S-a tot spus că, într-o antologie a demnității scriitorilor noștri, n-am avea prea multe pagini. Printre multe alte merite, luna care s-a scurs tocmai a adăugat un volum întreg la această antologie.
MIRCEA CĂRTĂRESCU.Ei, Radu, multumesc pentru postarea asta, dar in strada nu e scriitorul, ci simplul cetatean. Fiecare dintre noi lasă ceva nefăcut când iese la proteste, dar stim ca altii au lăsat libertatea sau viața. Noi nu ne putem, deocamdata, compara cu ei.
RADU VANCU. Așa e, Mircea. Partea ceva mai proastă e că, deocamdată, scriitorul nu-și poate vedea liniștit de treabă acasă câtă vreme cetățeanul care-i găzduiește eul creator e la protest.
P.S. Radu Vancu spune despre un protestatar din mulțime că n-auzise de el ca scriitor. Dar este Radu Vancu scriitor?

Sursa: https://www.facebook.com/alex.stefanescu.104

Leave a Reply

Your email address will not be published.