Chip si fiinta in fata oamenilor

Indiferent de ce crede opinia publica, importanta de a fi onest presupune adevarul de necontestat ca invatatura iti preda o singura lectie: indoiala! Iata de ce nu pot sa traiesc orb si surd in Romania de azi acceptand absurdul promovat de niste ratati absoluti.

Gheorghe Duduială
Gheorghe Duduială

In orice forma de conversatie, principiul meu este sa evit orgoliul pe care il consider un mizerabil stupefiant. Niciodata nu voi avea pretentia ca am talent in ceea ce scriu si cum scriu, eu povestesc, vorba lui Creanga si am considerat ca e bine sa fii tu, sa reprezinti viata ta si nimic altceva. Oare ma contrazic? Foarte bine, ma contrazic, sunt sincer.

Cred ca nici un om nu a urmat cursurile artei de a trai pana nu a fost ispitit de stralucirea lumii. Indiferent de ce crede opinia publica, importanta de a fi onest presupune adevarul de necontestat ca invatatura iti preda o singura lectie: indoiala! Iata de ce nu pot sa traiesc orb si surd in Romania de azi acceptand absurdul promovat de niste ratati absoluti. Unii ma acuza de stilul meu pesimist in care ma exprim, dar care trebuie sa fii sarac cu duhul pentru a cunoaste desfraul naturii umane? Atunci cand asemenea derapaje nu au fost corectate prin forta legii, s-a ajuns la dezechilibru in plan social si chiar la crize materiale si spirituale. In toate esecurile, inceputul e cu siguranta jumatate din esecul general. Iar daca vorbesti deschis fara patima despre asemenea aspecte, este oare lipsa de ratiune sa-ti exprimi propia opinie in ce priveste asigurarea unei vieti in care omul sa traiasca in siguranta si respect? Sa multumim cerului ca ne-a lasat un pic de iluzie, care ne ingaduie sa fim folositori si placuti altora, desi mie nu-mi place sa fiu sufocat de gandirile altora. Inteleg si multumirea de sine a unora care seamana cu un bun scutit de impozite, dar a fi indiferent si tolerant la la caracterul public a fost si este discutabil cel putin asa rezulta din ceea ce spunea Dostoievski in romanul Fratii Karamazo: „oamenii resping profetii si apoi ii macelaresc, dar isi iubesc martirii si ii iubesc si pe cei care i-au macelarit” De ce oare nu vrem sa stim, sa ne amintim si si despre aceste lucuri, care daca s-ar putea constientiza, ar trezi in voi nevoia de schimbare a mentalitatii si de a considera comunitatea ca o corabie in care fiecare trebuie sa fie pregatit sa treaca la carma. Dar asta nu se intampla pentru ca oamenii nu stiu niciodata ce le place si nici nu cauta sa afle. Desi constiinta exista si chiar si atunci cand domneste ea nu poate guverna cata vreme este in joc doar viata indestulatoare si pentru asta ne imbolnavim, ne ucidem si devenim hiene pentru niste minciuni, ceea ce ne arata ca neamul oamenesc nu poate suporta prea multa realitate.

Gheorghe Duduiala

Leave a Reply

Your email address will not be published.