Despre mentalul colectiv, anti-elitism şi imperiul Roman

Practic, cei mai mulți dintre noi urăsc ideea de proprietate privată, de bogăție și îmbogățire, preferă egalitatea și se tem de libertate, gândesc colectivist, nu individualist, și divinizează statul.

Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

Despre mentalul colectiv

Cred și eu că suntem o societate de stânga, chiar și când susținem, punctual, altceva. Formatarea mentală comunistă e mult mai durabilă și mai adâncă decât au sperat unii și alții, intelectuali cu bibliografii liberale.

Practic, cei mai mulți dintre noi urăsc ideea de proprietate privată, de bogăție și îmbogățire, preferă egalitatea și se tem de libertate, gândesc colectivist, nu individualist, și divinizează statul.

Despre anti-elitism

Citeam într-un mic studiu o chestie tare: 1 din 6 americani nu știe să pună pe hartă Ucraina. Într-un alt test, mulți au fost de acord să fie bombardat un teritoriu imaginar (dintr-un desen animat). Nu e vorba aici despre americani. Așa arată, la firul ierbii, opinia publică din toată lumea. Am intrat în era când aceste lucruri explodează pe rețelele de socializare, dar și cea în care ele se exprimă electoral. Curentul anti-elitist (jos ”dictatura experților”) se globalizează.

E drept, casta mondială a experților s-a baricadat într-un manșon de jargoane sectoriale impenetrabile, e în mare parte coruptă și totodată sufocă democrația, prin monopolizarea canalelor de influențare a deciziilor politice.

Rău cu ea, dar să vedeți cum va fi fără ea, în lumea ”eliberată” de competențe specifice. Nu trebuie să fii profet pentru a anticipa o mare dezordine mondială. Care va fi capitalizată de populismul anti-establishment, ducându-ne pesemne într-o zodie a iraționalului cu multe like-uri…

Despre imperiul Roman

Traian a continuat cuceririle anterioare, atingând conturul maxim al expansiunii romane. Hadrian a făcut din zidul care a divizat insula britanică simbolul stabilității prin auto-suficiență. Și în Răsărit, pacea încheiată cu regatul parților i-a permis să refacă sănătatea economică, infrastructura și armonia religios-politică a imperiului. ”Fericiți făcătorii de pace”, spusese deja profetul evreu a cărui învățătură nu cucerise încă Roma…

Sursa: https://www.facebook.com/teodor.baconschi.3

Leave a Reply

Your email address will not be published.