Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, a fost eliberat

Scandalul declansat de colonelul Daniel Dragomir poate fi cel mai important din ultimele decenii, prin consecintele lui. De aceea trebuie privit si inteles cu cea mai mare seriozitate.

Daniel Dragomir
Daniel Dragomir

Dezvaluirile colonelului SRI Daniel Dragomir si audierea sa in Comisia parlamentara de control al SRI i-au pus pe „baietii cu ochi albastri” pe jar. A iesit insusi Coldea generalul cu un interviu foaaarte lung, se pare scris de altcineva, ca nu-i adevarat, ca Dragomir e un fel de tradator de tara si corupt si imoral etc., etc. Altii, mai soft, adica mai inteligenti, o dau cotita: era bine sa spuna, dar nu asa, in vazul lumii, ci in secret pe la comisii…, ca atunci ar fi fost credibil (adica sa se poata musamaliza in voie!), cum zice Cozmin Gusa, care-l acuza pe Dragomir ca e „unealta” altora, daca spune public! Nu!

Dragomir face exact ce trebuie sa faca. Si la Comisie, dar si la televiziuni, fiind vorba despre o chestiune care ii priveste pe toti cetatenii Romaniei. Sa afle si ei cum au fost ascultati, cum s-au fabricat dosare, cum, in afara legii, institutiile au recrutat jurnalisti sa linseze mediatic „tintele”, cum functiona sistemul acesta corupt pe bani publici! Ce, Cozmine, tu n-ai stiut, nu stii? O si recunosti, dar altfel: vezi, Doamne, ca asa trebuie sa fie jurnalistii, sa vorbeasca cu sefii de servicii, sa afle etc…, in sensul ca sa obtina informatii serioase, credibile. Dar Dragomir spune cu totul altceva, si tu stii asta: ca jurnalistii erau asmutiti, instigati, poate chiar platiti sa faca nu jurnalism, ci linsaje, sa condamne inainte de a o face o instanta de judecata, incalcand principiile de drept, sa prezinte probe falsificate, sa apere si sa acopere abuzurile! Pai, asa se face jurnalismul? Nu doresc deloc sa ma laud, dar eu cand faceam jurnalism in anii 90 (facusem filologia si stiam cum se face), cei care fac acum pe jurnalistii SRI abia invatau sa alfabetul: n-au avut timp sa invete altceva, pentru ca n-au mai avut nevoie, au fost „avansati” direct la gradele de colonei si generali in jurnalism, ca nu trebuia sa gandeasca cu creierul lor! Sa lasam ipocrizia de-o parte.

Iar asta cu…: Vai, Dragomir sa vorbeasca incet, doar prin comisii, ca, vezi-Doamne, SRI ar fi un fel de organizatie oculta, lasati-o mai moale. SRI este o institutie a statului roman si trebuie sa se supuna legilor si Constitutiei, adica regulilor democratice. Asa ar trebui sa gandeasca si cei care astazi conduc institutia! Iar daca jurnalisti seriosi au facut compromisul, cu atat mai rau pentru ei!

Vad ca Dan Tapalaga de la Hotnews da in colonelul Dragomir cu… Dragnea! A ajuns la delir! Ca, nu stiu prin ce rationament, pe care il stie numai Tapalaga, daca zici ceva de coruptia din sistem, de politia politica facuta de institutiile statului captive in mana „mafiei” (cum spune vechiul mentor al lui Tapalaga, Traian Basescu), esti cu… Dragnea, cu PSD, cu rusii, cu Ion Iliescu, cu Ceausescu…, ce mai! Si, in final, esti vinovat de afacerea Teldrum! Delir, delir, delir!

D-le Tapalaga, daca n-ai mai gasit altceva, inseamna ca e grav, omule, ai facut lucruri groaznice, de care nici nu putem sa ne imaginam! Atat de grav este? Asa de periculos Dragomir, ca voi, sistemul, ati hotarat sa-l legati de… Teldrum si PSD si sa politizati extrem, ceea ce este numai o chestiune de legalitate? Adica: a incalcat sau nu SRI si DNA legile si Constitutia? Au existat dosare fabricate? A existat si exista o divizie de jurnalisti si trusturi media care fac ce faceau organele de propaganda ale comunistilor din anii 50, sa infiereze cu manie proletara pe dusmanii poporului?

Scandalul declansat de colonelul Daniel Dragomir poate fi cel mai important din ultimele decenii, prin consecintele lui. De aceea trebuie privit si inteles cu cea mai mare seriozitate.

Se incearca acum, pentru a limita aceste consecinte, care privesc credibilitatea SRI, a justitiei si presei din Romania, sa se acrediteze ca dezvaluirile lui Dragomir ar pune in primejdie siguranta nationala, ca ar putea fi folosite impotriva tarii de dusmanii cei mai periculosi. Da, se creeaza o astfel de vulnerabilitate, e adevarat! Dar aceasta vulnerabilitate nu consta, in principal, in dezvaluiri, ci chiar in existenta acelor situatii dezvaluite de Dragomir! A fost si este o vulnerabilitate mult mai mare ca aceste situatii s-au putut intampla, a functionat un fel de „stat paralel”, care a actionat extrem de eficient. Cum sa indepartezi acest urias pericol, daca nu prin investigatii la toate nivelurile, inclusiv la nivel parlamentar? De ce este nevoie de o investigatie parlamentara? Pentru ca este dincolo de dubiu ca mecanismele interne de control ale SRI si justitie n-au functionat: daca functionau, nu se ajungea aici! Si atunci, ce este de facut? Sa se accepte o astfel de stare de lucruri? Bineinteles ca nu!

De aceea, cred ca asa-zisa situatie de „vulnerabilitate” creata prin dezvaluiri, trebuie gestionata de institutiile statului deopotriva, dar nu prin ascunderea adevaratei vulnerabilitati, prin musamalizare si oprirea investigatiilor! Ci prin mijloace specifice – pe care personal nu le cunosc tehnic -, dar in paralel cu intrarea in stare de legalitate, iar nu prin mentinerea starii de ilegalitate!

Important este ca starea de legalitate sa fie instaurata independent chiar de persoanele care ar putea sa fie implicate in aceasta afacere necurata. Desigur, vor fi persoane probabil mult prea importante pentru a putea fi inlaturate pur si simplu si chiar trase la raspundere: se pot gasi solutii si cu privire la acele persoane…

Modul in care institutiile statului vor rezolva aceasta criza – pentru ca este vorba despre o criza majora a statului -, va constitui in viitorul apropiat obiectul unor multiple cercetari istorice si, cu siguranta, juridice. Astfel incat, respondentii politici si institutionali care joaca roluri active, nu se pot juca cu functiile pe care le detin azi!

de Aurelian Pavelescu
Sursa: https://www.facebook.com/profile.php?id=100010228020447

Leave a Reply

Your email address will not be published.