În primul rând, sunt creștin

Mă înfioară orice formă hegemonică, precum statul-leviatan, care încearcă să se substituie lui Dumnezeu, înrobind astfel omul. Cred că umanismul ateu se convertește mereu în anti-umanism.

Adrian Papahagi
Adrian Papahagi

În primul rând, sunt creștin – deci universalist și personalist, nu naționalist și socialist. Cred în Dumnezeu și în persoana umană. Mă înfioară orice formă hegemonică, precum statul-leviatan, care încearcă să se substituie lui Dumnezeu, înrobind astfel omul. Cred că umanismul ateu se convertește mereu în anti-umanism.

Fiindcă sunt creștin, sunt atlantist. Ader așadar la civilizația construită pe cele două maluri ale Atlanticului pornind de la valorile iudeo-creștine – în principal demnitatea persoanei umane, din care decurg libertatea, dreptatea și toate celelalte. Nicio altă civilizație nu are aceste valori în centru. Majoritatea civilizațiilor pronează interesul colectivității și supunerea individului. Doar lumea liberă este unită de acest duh, pe care se cuvine să îl apere, inclusiv militar. Cred că civilizația noastră nu este doar cea mai bună posibilă, ci singura bună care a existat sau poate exista, în ciuda inoxidabilei răutăți omenești.

În ce privește Europa, sunt federalist – cred într-o Europă federală, nu în Europa națiunilor. Cred că națiunile au deșirat mai mult decât au structurat continentul nostru. Susțin deci cu fervoare Statele Unite ale Europei, singura formulă în care românii pot fi cu adevărat siguri și prosperi. Mi-aș dori o Europă lecuită de utopism și socialism, dar cred că și așa, birocratizată și socialistă cum este, UE este preferabilă situației din anii 1930, unde unii ar vrea să ne readucă.

În ce privește economia, cred cu tărie că singura formă naturală este capitalismul, prin care se manifestă plenar, în generozitatea și meschinăria lor, oamenii liberi. Capitalismul nu este o ideologie (deși se termină în -ism): pur și simplu, așa arată schimburile firești între oameni liberi. Toate celelalte forme de organizare economică sunt construcții ideologice artificiale, adică o formă de violență împotriva persoanei umane libere și demne.

Adrian Papahagi filolog și eseist

Sursa: https://www.facebook.com/adrian.papahagi

Leave a Reply

Your email address will not be published.