Industria de cloud computing speră să se extindă cu fonduri europene

România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor în cadrul politicii de coeziune UE pentru perioada 2014-2020, de 164 euro pe locuitor pe an, la jumătate faţă de Slovacia şi Ungaria, iar sumele destinate educaţiei sunt prea mici, potrivit unui raport realizat de austriecii de la Erste. Polonia este câştigătorul clar al negocierilor, reuşind să obţină aproape jumătate din această sumă, respectiv 77,6 miliarde euro (44,6% din totalul pe regiune)

Odată cu stabilirea regulilor de acordare a finanţărilor, piaţa speră ca firmele mici şi instituţiile publice să aibă fondurile necesare pentru investiţii în IT. România are alocate doar 22,9 miliarde de euro fonduri europene pentru intervalul 2014-2020

back up your cloud how to download all your data
back up your cloud how to download all your data

Industria de cloud computing din România este încă la început, la fel ca şi cea de la nivel global, însă în condiţiile în care aceasta are o componentă puternică de externalizare a serviciilor IT dinspre companii şi instituţiile publice, are un potenţial uriaş de creştere. În România potenţialul este şi mai mare în condiţiile în care foarte puţine firme folosesc tehnologiile moderne în activitate, iar unele chiar deloc. Mai mult, aşteptarea fondurilor europene disponibile pentru intervalul 2014-2020 determină jucătorii din piaţă să fie şi mai încrezători.

„În România, în special în ceea ce priveşte IMM-urile gradul de utilizare a calculatorului şi a internetului este foarte mic, în timp ce o parte dintre acestea nici măcar nu folosesc tehnologia în activitate. 2013 a fost un an interesant şi cu provocări, pentru piaţa de cloud, dar am avut parte şi de semne pozitive, în sensul unei transformări a mentalităţii în rândul companiilor mici. Tot mai mulţi întreprinzători au început să înţeleagă faptul că tehnologia poate reprezenta un avantaj competitiv şi au început să investească în proiecte IT. Pentru 2014 ne aşteptăm la o creştere a cererii pentru servicii în cloud din partea micilor întreprinderi. De asemenea, instituţiile publice vor apela la serviciile de cloud care să le rezolve problemele. În acest context piaţa din România are un potenţial foarte mare de creştere”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Bogdan Badiu, CEO Teamnet Group.
CEO-ul furnizorului de servicii în cloud Ymens, Bogdan Balaci, a explicat că pe piaţa locală, gradul de adopţie a cloud-ului era în 2013 sub 10%, însă în ceea ce priveşte următorii ani, acesta a spus că se aşteaptă la o creştere semnificativă, în condiţiile în care se va da undă verde la fondurile europene, pentru perioada 2014-2020. „În ceea ce priveşte următorii ani, ne aşteptăm la un boom al cererii din partea firmelor mici şi a instituţiilor publice, după ce Comisia Europeană va stabili regulile de finanţare a proiectelor din IT, în perioada 2014. La fel ca şi sectorul IMM, în ceea ce priveşte tehnologia şi instituţiile publice au aceleaşi două probleme: lipsa fondurilor şi a specialiştilor de IT”, a explicat Bogdan Balaci.

Acesta mizează pe faptul că viitorul serviciilor este în cloud, în condiţiile în care, potrivit IDC, în 2017, ritmul de creştere a cloud-ului va fi de 5 ori mai mare decât al pieţei de IT în general. „Cloud-ul este viitorul, după cum demonstrează şi studiile de piaţă. Mai mult, noi credem că viitorul cloud-ului stă în servicii. Pe piaţa locală, deşi gradul de adopţie a cloud-ului în IMM-uri era sub 10% la nivelul anului trecut, lucrurile stau altfel când vorbim de companiile mari, unde estimăm că 60% dintre acestea folosesc deja, sub o formă sau alta, această tehnologie”, a mai spus Balaci.

La nivel global piaţa are o valoare de 58 de miliarde de dolari 

Potrivit Cristian Badea, Chief Information Officer Avangate, pentru a avea o perspectivă generală şi din estimările interne,  piaţa serviciilor cloud, unde sunt incluse nu doar cele din domeniul software, cât şi orice bunuri sau servicii digitale ce pot fi vândute online, de exemplu sub forma unui abonament; are o creştere de 17%, iar la nivel global se depăşeşte valoarea de 58 miliarde dolari. „Mai mult, diferenta este semnificativă în comparaţie cu piaţa de software B2C: 8 miliarde de dolari cu o creştere anuală de 6% sau piaţa serviciilor SaaS (Software aa Service) din zona B2B, estimată la aproximativ 24 miliarde de dolari cu o creştere anuală de aproximativ 15%. Astfel, într-adevar, ne aşteptăm ca piaţa serviciilor cloud să “explodeze” în mai multe industrii şi nu doar în  domniul IT. Putem lua în considerare şi zone de activitate precum: financiar, legal şi multe altele. Toate aceste industrii au nevoie de modele noi de business, se pot extinde în pieţe noi, îşi pot optimiza orice aspect al afacerii lor şi o pot face foarte rapid – încerci, înregistrezi un eşec, ajustezi şi nu în ultimul rând optimizezi din nou”, a explucat pentru Curierul Naţional, Cristian Badea.

România nu s-a numărat printre favoriţi la acordarea fondurilor

România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor în cadrul politicii de coeziune UE pentru perioada 2014-2020, de 164 euro pe locuitor pe an, la jumătate faţă de Slovacia şi Ungaria, iar sumele destinate educaţiei sunt prea mici, potrivit unui raport realizat de austriecii de la Erste. Polonia este câştigătorul clar al negocierilor, reuşind să obţină aproape jumătate din această sumă, respectiv 77,6 miliarde euro (44,6% din totalul pe regiune).

România poate accesa finanţare de 22,9 miliarde euro (13,8% din total), Cehia şi Ungaria câte 21,9 miliarde euro (13,2%, respectiv 13,1%), Slovacia 13,9 miliarde euro (8,4%), iar Croaţia 8,6 miliarde euro (5,1%). În funcţie de fondurile europene disponibile pe cap de locuitor în perioada 2014-2020, România este cu mult în urma ţărilor vecine. Slovacia conduce detaşat din acest punct de vedere, cu 369 euro pe cap de locuitor pe an, urmată de Ungaria, cu 316 euro, Cehia, 299 euro, Croaţia, 289 euro, respectiv Polonia, cu 288 euro, faţă de 164 euro pe an în cazul României.

Sursa: http://www.curierulnational.ro/IT&C/2014-03-19/Industria+de+cloud+computing+spera+sa+se+extinda+cu+fonduri+europene

Leave a Reply

Your email address will not be published.