Manifestatiile contra coruptiei in Romania si in Franta

Luand in considerare, felul in care apelul la manifestatia de maine a fost formulat, accentul punandu-se pe valori, difuzarea acestuia si puterea internetului, este probabil ca participantii la aceasta manifestatie sa fie numerosi. Majoritatea vor fi probabil de buna credinta. Tinand cont de toate acestea, mi se pare necesar ca desfasurarea manifestatiei de maine sa fie urmarita cu toata atentia.

Alexandru Herlea
Alexandru Herlea

Manifestatiile contra coruptiei in Romania si in Franta :
incercarea de a stabili o paralela – Quid prodest ?

Alexandru Herlea.

De trei saptamani, manifestatiile care au loc in toata Romania si tin in sah guvernul corupt de la Bucuresti, au atras din nou atentia intregii lumi asupra acestei tari care nu a putut inca sa intoarca definitiv pagina sinistra a comunismului. Este cu adevarat emotionant si reconfortant sa urmaresti cu cata determinare peste o jumatate de million de persoane, bravand frigul, sunt seara de seara in strada si in principalele piete publice atat din Bucuresti cat si din numeroase alte orase din Romania. Ei cer respectarea legii, doresc ca Statul de drept sa devina realitate.

Din nefericire, pana in prezent rezultatele acestei nobile lupte sunt mai degraba modeste : guvernul a ramas in functie chiar daca a trebuit sa faca unele concesii cum este cazul cu o ordonanta de urgenta, in cale afara de scandaloasa, care urma sa protejeze politicieni corupti, incepand cu presedintele partidului la putere, care domina Parlamentul. Romania va ramane o tara bananiera atata timp cat detinatorii puterii nu demisioneaza ca urmare a actelor condamnabile pe care le-au savarsit. In orice tara civilizata, un guvern care a comis erori de garvitatea celor savarsite de guvernul de la Bucuresti, ar fi demisionat imediat.

De aceea a pune un semn de egalitate intre lupta contra coruptiei in Romania si cea care trebuie dusa in Franta si in celelalte tari ale lumii in care institutiile functioneaza, este inacceptabil. Si aceast fel de a prezenta lucrurile, facut de catre organizatorii manifestatiei care va avea loc maine, 19 februarie, in Piata Republicii din Paris este nu numai inacceptabil dar ridica si semne de intrebare. Este evident ca peste tot si fara intrerupere, opinia publica, societatea civila, trebuie sa fie vigilenta si sa vegheze pentru ca etica sa fie prezenta si sa ocupe un loc din ce in ce mai important in viata publica ; este o conditie pentru ca statul de drept sa existe. Trebuie insa sa fim atenti la faptul ca amalgamele datorate carentelor de discernamant, erorilor de judecata si dorintei de a fi cat mai ecumenic, anihileaza scopul urmarit : intarirea libertatii, a Statului de drept, a justitiei sociale.

In zilele noastre, intr-o lume in schimbare accelerata pe toate planurile, profund destabilizata, in cautare de repere si amenintata de treorismul international si agresivitatea imperialismului rusesc, manifestatia anuntata pentru maine la Paris, in Piata Republicii, naste o justificata intrebare : quid prodest ? cui foloseste ? Pentru ca aceasta manifestatie, ca altele organizate in trecut, aminteste sub mai multe aspecte, de manipularile concepute in epoca razboiului rece, in laboratoarele ex-Uniunii Sovietice. Ca si astazi si atunci teme generoase, precum apararea democratiei si a libertatii, a mediului, ajutorarea Lumii a Treia si a locuitorilor ei, etc., erau folosite pentru a destabiliza tarile occidentale. Promovarea lor a gasit un teren extrem de favorabil la Paris, loc mitic a luptelor pentru marile valori pe care sa se bazeze constructia lumii contemporane, cutie de rezonanta, locul cel mai propice pentru efectuarea si propagarea manipularii. Trebuia cu orice pret sa fie ocultata realitatea existenta in spatele cortinei de fier pentru ca crimele sa poata fi savarsite de calaii comunisti fara a fi stingheriti.

Luand in considerare, felul in care apelul la manifestatia de maine a fost formulat, accentul punandu-se pe valori, difuzarea acestuia si puterea internetului, este probabil ca participantii la aceasta manifestatie sa fie numerosi. Majoritatea vor fi probabil de buna credinta. Tinand cont de toate acestea, mi se pare necesar ca desfasurarea manifestatiei de maine sa fie urmarita cu toata atentia.

Alexandru Herlea

Leave a Reply

Your email address will not be published.