PNȚCD se autodistruge, pe mâna lui Marian Munteanu

Conflictul dintre cele două aripi PNȚCD nu s-a încheiat. Pe 3 octombrie are loc un nou termen pentru radierea lui Aurelian Pavelescu din Registrul Partidelor Politice.

Tapliuc Adrian Constanta
Tapliuc Adrian Constanta

articol de Cristian Hagi , 03 octombrie 2016 – stire actualizata la ora 14:07, 03 octombrie 2016

PNȚCD se autodistruge, pe mâna lui Marian Munteanu. Propunere unică în perioada postdecembristă

Pentru prima dată după 1989, PNȚCD ar putea să nu participe la alegerile parlamentare. Decizia a fost luată de actuala conducere a partidului. Adrian Țapliuc, liderul PNȚCD Constanța, a explicat strategia în cadrul unei conferințe la care ar fi trebuit să participe și Aurelian Pavelescu și Marian Munteanu, care au plecat însă din sediu când mai mulți membri vechi ai partidului și-au făcut apariția. Soluția Pavelescu este următoarea: PNȚCD îi va sprijini pe Marian Munteanu și partidul său, Alianța Noastră România.

”PNȚCD va avea oameni, doi sau trei, care vor candida din partea Alianței”, a explicat Țapliuc. Acesta a confirmat că, pentru a face acest lucru, membrii PNȚCD trebuie să-și dea demisia din partid și să se înscrie în partidul lui Munteanu. ”Dacă vor ajunge în parlament își vor da demisia din partidul lui Marian Munteanu și vor fi neafiliați, dar vor reprezenta și susține PNȚCD”, a explicat Țapliuc. Întrebat cum crede că ar comenta membrii fondatori ai PNȚCD această soluție, Țaplicu a bătut în retragere: ”Nu știu, este hotărârea comitetului național. Eu personal îmi doresc ca PNȚCD, prin colegii noștri, să intre în Parlament”, a încercat să explice acesta.

Scandal aplanat de poliție

Semnarea protocolului între PNȚCD Constanța și ANR ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă. Aurelian Pavelescu și Marian Munteanu ar fi trebuit să susțină și o conferință de presă, dar la fața locului au venit doi din liderii vechi ai partidului, Tudorel Chesoi, din Constanța, și Marian Popa, din Galați, cu circa zece susținători. Pavelescu și Munteanu au părăsit sala fără să mai discute cu presa și cu cei doi, care doreau să discute despre o decizie a Curții de Apel. La fața locului a intervenit un echipaj de poliție pentru a face ordine. ”Echipa Pavelescu crede că mai reprezintă PNȚCD. Exclus. Este o grupare care slujește în mod orb un om care vrea să distrugă PNȚCD, și acesta este Aurelian Pavelescu”, a spus Tudorel Chesoi, care se consideră adevăratul președinte al PNȚCD Constanța. ”Din 2013 Aurelian Pavelescu nu mai reprezintă partidul. El este ca sinucigașul care se agață, în ocean, de ultima scândură. În ultima zi el se va înscrie în partidul lui Marian Munteanu”, a spus Marian Popa, PNȚCD Galați.

Hotărâri importante ale instanței

Războiul pentru conducerea PNȚCD, care durează de aproape patru ani, este pe cale să se încheie. Partidul este rupt acum între aripa Pavelescu, cea care conduce de facto partidul, și cei care îl contestă și care au fost excluși. Cele două tabere se luptă în instanță, iar conflictul pare să se apropie de final. Curtea de Apel București a admis, în dosarul 33274/4/3/2014, apelul formulat de Marian Popa, vicepreședinte al partidului în epoca de ante-Pavelescu. ”Ceea ce consfințește această decizie, în special, este faptul că orice modificare a statului sau a organelor de conducere a partidului, precum și orice adunare generală a partidului, pot fi organizate doar în condițiile legii și ale statutului înregistrat în Registrul Partidelor Politice în anul 2012, pornindu-se de la componența Biroului Național de Conducere înregistrat în Registrul Partidelor Politice în 2012, în prezent fiind valabil cel înregistrat conform Sentinței Civile nr. 35/12.05.2010, pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 39239/2/2010. Așadar, orice demersuri pe care dl. Pavelescu le va întreprinde fără respectarea normelor legale și statutară, similar tuturor celor organizate anterior, nu vor putea fi înregistrate în Registrul Partidelor Politice”, spune avocatul Adina Careja.

”Instanța a decis neînregistrarea congresului lui Pavelescu, pentru că a lucrat cu organe de conducere nestatutare, adică a ignorat Biroul Național înscris în Registrul partidelor Politice, birou care în ședința din 30 iunie 2013, de la Iași, l-a exclus pe Pavelescu din partid pentru nerespectarea partidului și a forurilor de conducere.  Cu alte cuvinte, instanța a decis că el a acționat abuziv”, a spus Tudorel Chesoi, vicepreședinte în vechiul PNȚCD (îl numim așa pentru a nu crea confuzii). Art 46 din statutul PNȚCD, la art. 1, litera i, spune clar: ”Biroul Politic Național validează sau invalidează alegerile forurilor de conducere ale organizațiilor județene, de sector și ale municipiului București.”

CONSECINȚE. Nul de drept

În aceste condiții, toate organizațiile din țară, desemnate prin numire de către Pavelescu și chiar rezultate ale unor așa-zise conferințe județene de alegeri, sunt nule de drept, întrucât ele nu au fost validate de Biroul Național de Conducere. Orice înființare de organizație județeană sau desemnarea unor comisii interimare, așa cum se numesc în statut, nu se poate decât prin hotărârea Biroului Național de Conducere.

Conflictul dintre cele două aripi PNȚCD nu s-a încheiat. Pe 3 octombrie are loc un nou termen pentru radierea lui Aurelian Pavelescu din Registrul Partidelor Politice.

Sursa: http://www.romanialibera.ro/politica/partide/pntcd-se-autodistruge–propunere-unica-in-perioada-postdecembrista-429411

2 Comentarii la "PNȚCD se autodistruge, pe mâna lui Marian Munteanu"

 1. Aurelian   octombrie 11, 2016 at 2:55 am

  Presedintele PNTCD NU candideaza la alegerile parlamentare pe listele Aliantei Noastre Romania, condusa de Marian Munteanu.
  La conferinta de presa organizata astazi la Pitesti impreuna cu Marian Munteanu, liderul Aliantei Noastre Romania, am facut publica hotararea mea de a nu candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie.
  Hotararea mea a fost previzibila pentru cei care ma cunosc indeaproape. Totusi, voi expune aici, pentru cei interesati, motivatia, pentru a nu lasa loc la dubii si interpretari:
  1) Prima si cea mai importanta obligatie politica a fost si ramane pentru mine, in calitate de Presedinte, salvarea PNTCD, prin solutii care sa faca posibila intrarea in parlament a acestuia. In acest scop am semnat Protocolul de sustinere de catre PNTCD a ANR, o platforma politico-civica mai larga, cu sanse de intrare in parlament. Candidatura PNTCD pe liste proprii nu avea sanse reale de castig, trecerea pragului de 5% fiind improbabila in momentul de fata. O mare parte din voturile obtinute, dar sub pragul electoral, ar fi fost redistribuite catre PSD, lucru inacceptabil. In acelasi timp, o alianta electorala ANR – PNTCD ar fi condus la cresterea pragului electoral la 8%, ceea ce ar fi insemnat cresterea riscului de intrare in parlament. Astfel, Protocolul mentine pragul de 5% si creeaza cadrul pentru intrarea in parlament a unor taranisti pe listele ANR, care, imediat dupa alegeri, se vor intoarce in PNTCD, situatie permisa de lege, ceea ce este stipulat in Protocol.
  2) Candidatura Presedintelui PNTCD pe listele altui partid (ANR) era, insa, inacceptabila, moral, dar si politic, Presedintele PNTCD fiind garantul unitatii si doctrinei partidului, ca si reprezentantul legal. O candidatura pe listele altui partid ar fi insemnat renuntarea la calitatea de membru PNTCD si, implicit, la cea ce Presedinte PNTCD, cu consecinte grave de functionare a partidului (reinceperea luptelor interne, procese, contestari, practic aruncarea partidului in haos), dar si cu mari prejudicii de natura morala. Eu nu am fost si nu voi fi niciodata Victor Ciorbea si altii ca el! Datoria mea ramane aceea de a asigura trimiterea unor taranisti in parlament, dar, in acelasi timp, pastrarea coeziunii partidului. Taranistii care se vor afla pe listele ANR sunt oameni exceptionali din punct de vedere moral si isi asuma candidaturile in numele si la solicitarea PNTCD, a Presedintelui PNTCD!
  3) Am pus totdeauna interesul partidului inaintea celui personal. Colegii din partid au inteles si sustin unanim aceasta decizie, punand si ei, ca si mine, interesul partidului inaintea celui personal. Le multumesc pentru devotamentul lor in numele aceleiasi cauze politice!
  Ii multumesc, de asemenea, lui Marian Munteanu pentru invitatia pe care mi-a facut-o de a candida, dar si pentru faptul ca a inteles si a acceptat decizia mea, pretuind acest gest de onoare si responsabilitate politica!
  Voi conduce PNTCD in campania de sustinere a ANR si a lui Marian Munteanu, impreuna cu celelalte forte politice si civice care s-au alaturat acestei miscari nationale, crestine si patriotice! Succes ANR si succes PNTCD!
  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=337236826627249&id=100010228020447

  Răspunde
 2. Emil Margescu   februarie 19, 2017 at 7:57 pm

  Domnule Pavelescu dupa cum vad dvs. incercati degeaba sa mai reprezentati pntcd,odata ce ati fost exclus lasati partidul sa incerce mai mult si poate mai bine fara Dvs.datile pace,odata ce va asociati cu marian munteanu sunteti ca si el.

  Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.