Șah militar la granițele de est ale Europei!

Pe acest fond, rugam a se analiza consecintele ulterioare! Transpunerea pe harta de mai jos, este relevanta! Pana la proba contrarie, dupa cum rezulta din harta, o posibila ofensiva rusească nu poate avea decat un obiectiv limitat, dar perfect realizabil din punct de vedere militar.

sah militar
sah militar

Șah militar la granițele de est ale Europei! Șah militar…și MAT??? Cu posibilitate de mat rusesc subit în Balcani! (Joacă doar cine se pricepe bine!)

Tabla arăta astfel:

1]. 1999.
În seara zilei de 24 martie 1999, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, Alianța Atlanticului de Nord (NATO) a lansat cea mai mare operațiune militară din istoria sa: bombardarea timp de 78 de zile a Serbiei. Scopul? Sprijinirea separării teritoriale a unui teritoriu sârbesc autonom, acest teritoriu fiind Kosovo. La agresiunea împotriva Serbiei au participat direct sau indirect 19 state, un rol important avându-l și România care nu era membru NATO în acea vreme. Detalii complete – aici! Important pt. Romania este faptul că prin coparticiparea la actiunea militara din 1999, şi-a asigurata ostilitatea militara a natiunii sârbe!

2]. 2014.
Ucraina – Rusia – Crimeea. Evenimentele sunt cunoscute, fapt pentru care nu le mai detaliem. De remarcat doar un element legat de anul 2014: parada militara organizata la Moscova la scurt timp dupa anexarea Crimeei, respectiv pe data de 9 mai 2014, prezenta spre uluirea intregii lumi militare, armamente şi sisteme de ultima generatie. Fiind abia acum evident că ursul rusesc inselase timp de 24 ani vigilenta adversarului sau traditional care este NATO. Vigilenta inclusiv a unor state din estul Europei precum Romania care au incetat orice investiţii în domeniul militar şi şi-au redus substantial efectivele, considerand că ursul rusesc era sucombat. Un astfel de stat suprins total este insasi Romania. Stat care spre deosebire de alte state din NATO a mai şi pulsat în privinta distrugerii propriei armate, prin prisma unor politici legislative eronate de salarizare şi pensionare indreptate contra militarilor romani incepand cu anul 2011 şi care continua şi în prezent!

3]. 2014.
Un nou element care ar fi trebuit sa puna pe jar orice stat NATO şi nu numai, din zona de sud-est a Europei. Şi mai ales pe Romania. 2014 este anul în care Rusia incepe manevre militare comune cu … Serbia. Acestea s-au desfasurat şi în 2015. Iar în 2016 s-au desfasurat manevre comune Serbia-Rusia (Fratia Slava) cu trupe … aeropurtate. De retinut pozitionarea Romaniei pe harta în noua situatie!

Da, este evident. Trupe ostile la est, trupe ostile la vest.
De retinut şi participarea presedintelui rus Putin la parada organizata la Belgrad în 2015. Daca sunteti curiosi sa cunoasteti ce doresc sarbii, puteti citi comentariile despre parada de la Belgrad – de aici. Vă redam unul: „Косово = Сербия! Албанцев в Албанию! P.S. Привет Сербам из России!” Suficient de clar mesajul, nu? Respectiv, Kosovo înapoi la Serbia!

4]. 2015.
Rusia și Cipru au semnat un acord militar ce permite flotei ruse să folosească porturile cipriote! Cipru fiind stat al UE – nu şi al NATO, situat în Marea Mediterana langa 2 state NATO din flancul sudic, cu puternice capabilitati militare, respectiv Turcia şi Grecia. Cu alte cuvinte, flota rusa are baze în M. Mediterana (în Cipru şi în Siria).

5]. 2015.
Atentie! Aflam de la polonezi că Rusia a cerut oficial Greciei să-i aloce un teren pentru constructia unei baze militare. Care ar fi destinata pentru protectia grecilor ciprioti contra Turciei care stapaneste jumatatea de nord a insulei Cipru. Grecia fiind stat NATO! Şi tot de la polonezi mai aflam că ar exista baze militare ruse în apropiere de … Kosovo, care ar urma sa efectueze ”misiuni umanitare”. ”Misiuni umanitare” şi „mentenanta” fiind termenii folosiţi în mod curent de rusi pentru a-şi camufla obiectivele şi misiunile pur militare!

6]. 2015-2016,
Siria. Rusia, cu acordul oficialiatilor siriene, intra de partea fortelor guvernamentale în conflict militar intr-un stat macinat deja de ani de zile de razboi civil. Un fel de razboi civil. Însa izbitor de asemanator cu zonele în care s-au desfasurat şi se desfasoara conflicte interetnice. Cum ar fi spatiul fostei Iugoslavii sau cel cipriot. Sau din Ucraina de Est. În cazul interventiei rusesti în Siria, obiectivul strategic lipsind efectiv, nu ramane decat ipoteza conform careia Siria nu a reprezentat decat un antrenament punctual al armatei ruse, pentru actiuni ulterioare în zone cu situatii asemanatoare celei din Siria, respectiv cu conflicte militare interne. Şi mai ales cu NATO în coaste. Iar spatiul în cauza nu este altul decat cel al fostei Iugoslavii.

7]. 2016.
Vladimir Putin ameninta Romania din … Grecia. Din cauza scutului antibalistic de la Deveselu. „Daca ieri în aceste zone din Romania oamenii pur şi simplu nu stiau ce inseamna sa fii în raza de actiune (a rachetelor noastre), de astazi suntem fortati sa luam anumite masuri pentru a ne asigura securitatea”, a declarat Vladimir Putin la Atena intr-o conferinta de presa, organizata în comun cu premierul grec, Alexis Tsipras.

8]. 2014-2016, Ungaria. Spre suprinderea intregii aliante NATO, Ungaria a decis din ce în ce mai vizibil în ultimii 2 ani, că trebuie sa fie prietenă la cataramă cu Rusia. Astfel incat la acest moment, Ungaria poartă negocieri cu Rusia pentru modernizarea avioanelor militare şi echipamentelor utilizate de armata ungară! Iar analistul american Robert D. Kaplan considera că Rusia și Ungaria ar putea colabora pentru revenirea la Ungaria Mare.

9]. 2011-2016, Romania. În perioada mentionata, în Romania s-au intamplat (şi acum se intampla) o serie de bizarerii legislative care au efect pe de o parte distrugerea moralului armatei, pe de alta parte descurajarea optiunii cetatenilor pentru serviciul militar.
Readucem aminte în acest sens desfiintarea pensiilor militare în perioada 2011-2016, perioada în care Romania s-a distins ca stat NATO, prin proteste ale militarilor sai în rezerva/retragere în strada. În acest an, militarilor romani li s-a reacordat dreptul pierdut în urma cu 6 ani, insa intr-o forma modificata de actualul guvern care alimenteaza în continuare nemultumirile existente în cadrul armatei.

Pe de alta parte, în contextul relatiei tensionate dintre NATO şi Federatia Rusă, mai apare o bizarerie de aceasta data de ordin strict militar! Desi se afla în vădită inferioritate în fata sistemelor şi armamentelor rusesti aflate la numai careva sute de kilometri departare, Romania este singurul stat din flancul estic al aliantei NATO care nu a luat masuri suplimentare de intarire a capacitatii sale militare nationale. Spre deosebire de alte state care au procedat la diverse masuri cum ar fi reintroducerea stagiului militar obligatoriu, constituirea de trupe paramilitare, achizitia de urgenta de sisteme şi armamente performante.

O alta situatie bizara este legata de atitudinea statelor NATO dezvoltate economic, fata de Romania şi care desi este un partener militar loial aliantei, nu isi permite financiar sa achizitioneze sisteme şi armamente performante! Dar nici statele NATO dezvoltate economic nu se obosesc sa doneze sau sa imprumute Romaniei astfel de sisteme şi armamente. În conditiile în care S.U.A. dona efectiv Pakistanului cu cativa ani în urma, sisteme şi armamente moderne în valoare de 2 miliarde de dolari. Pakistanul fiind partener strategic al S.U.A. ca şi Romania (cică).

În sfarsit, la fel de bizara este şi atitudinea autoritatilor de la Bucuresti sfasiate de lupte politice interne, ale caror exprimari din ultimii anii denota că au inteles că din moment ce Romania este în NATO, statul roman nu mai trebuie sa faca nimic pt. intarirea propriilor capabilitati militare nationale. Şi nu au facut absolut nimic!

Situatia strategică, pe scurt!

Element esenţial de urmărit: scenariul se desfasoara pe baza unor observatii legate de modul de procedura a armatei ruse din ultimii 2 ani şi care isi extinde suprematia militara în mod constant. Un element inedit este că armata rusa avanseaza numai prin teritorii unde exista conflicte interetnice în stare latenta sau în derulare (Ucraina, Cipru) sau prin teritorii unde exista deja conflicte de ordin civil (Siria). Un alt element inedit este acela că Rusia sustine militar şi are sustinere militara în state de obarsie slava, unele aflate în interiorul dispozitivului NATO (Serbia). În sfarsit, un alt element care se coreleaza cu cele mentionate, este acela că Rusia avanseaza spre vest prin sustinerea vizibila din partea unor state NATO care au disensiuni cu alte state NATO (Grecia, Ungaria).

1]. În Serbia care este stat non-NATO, sunt stationate trupe şi tehnica rusesti în vederea desfasurilor unor exercitii militare în comun. Şi care sunt anuntate. În anul 2016, inclusiv cu trupe rusesti aeropurtate. Cele 2 state au practic un parteneriat militar, asa cum şi Romania are cu NATO sau cu S.U.A. Cu alte cuvinte, Rusia şi-a asumat obligatia de a sprijini neconditionat Serbia în cazul în care este agresata militar, la fel cum şi NATO are aceeasi obligatie fata de Romania!

2]. În mod „independent” fata de cele prezentate la punctul anterior, dar deloc surprinzator (pt. un adevarat analist militar), armata sârbă intră în fosta sa provincie Kosovo (considerat de natiunea sârbă ca fiind leagănul civilizaţiei sârbeşti), intrând în conflict cu armata kosovară a micului stat creat artificial şi care nu este recunoscut de Serbia. De fapt, Kosovo nu este recunoscut nici macar de Romania (una dintre putinele iesiri istorice ale Romaniei de sub indicatiile artificiale ale altor state).

3]. Tot în mod deloc surprinzator, forte ale armatei albaneze (Albania fiind stat NATO), intervin cu rapiditate şi pe cont propriu (fara mandat NATO), tot în Kosovo, intrand în conflict deschis cu armata sârbă. Oficialii sarbi au raportat şi prezentat capturarea unor luptatori albanezi, infiltrati în sud-vestul Serbiei. Cu alte cuvinte, un stat NATO a atacat Serbia! Din nou, dupa 1999.

4]. În replica fata de interventia Albaniei (stat NATO) în Serbia, aviatia şi artileria sarba lovesc obiective de pe teritoriul Albaniei – stat NATO!

5]. În replica, NATO activeaza Art. 5 din Tratat (apararea colectiva). Aviatia NATO decoleaza inclusiv din bazele din Romania, pentru a bombarda obiective militare de pe teritoriul sârbesc. Din „eroare” bombardeaza inclusiv trupele rusesti aflate pe teritoriul sârbesc la manevele militare comune cu armata sarbă. Acestea răspund militar, doborând cu instalatiile S-300/400 mai multe aeronave NATO! În paralel, portavionul american „Z” aflat în M. Mediterana, se indreapta spre coastele Adriaticii de Est. De aici incepe adevaratul razboi!

6]. Factor surpriza! M. Mediterană – Cipru! Cipru este un stat-insulă sfasiat de conflicte etnice vechi intre locuitorii turci şi greci. Urmare a conflictelor interetnice, insula este impartita artificial în doua: Republica Turcă a Ciprului de Nord – locuita de etnici turci şi aflata sub controlul militar al Turciei (prin ocupatie) şi Republica Cipru – locuita de etnici greci şi aflata sub controlul politic şi economic al Greciei. În realitate, insula reprezintă un butoi de pulbere, nu doar ca urmare a disensiunilor dintre etnicii greci şi cei turci, ci şi intre Grecia şi Turcia – state NATO, fiecare revendicandu-şi suveranitatea asupra intregii insule.

Fortele paramilitare din zona grecească a Ciprului, lansează atacuri cu rachete şi mortiere asupra capitalei Nicosia şi obiectivelor militare turcesti situate în asa numita Republica Turcă a Ciprului de Nord (care este recunoscuta doar de Turcia). Raspunsul armatei turce nu se lasa asteptat, aceasta bombardand aerian la randul sau teritoriul R. Cipru controlat de etnicii greci şi efectuand o infiltrare pe blindate pe teritoriul R. Cipru. Autoritatile din R. Cipru denunta bombardamentele şi agresiunea armatei turce, solicitand sprijinul militar al Greciei. La acest moment este raportata debarcarea fortelor militare grecesti pe teritoriul R. Cipru şi intrarea lor în conflict cu trupele turcesti din numita Republica Turcă a Ciprului de Nord.

În acelasi timp, în zona au fost raportate mai multe incidente aeriene şi navele intre Turcia şi Grecia, cu pierderi de ambele parti. Ambele state şi-au retras sprijinul de aviatie pentru operatiunea NATO din Serbia, intrand în supraveghere militara reciproca în zona Cipru.
Pe de alta parte, aviatia şi flota maritima rusească a lansat mai multe atacuri asupra bazei NATO din Izmir (Turcia) şi obiectivelor navale turcesti din zona Stramtorii Bosfor, ca raspuns pentru atacarea fortelor rusesti din Serbia de catre aviatia NATO!

7]. În paralel, în Macedonia şi Bosnia-Hertegovina, reizbucnesc conflictele intre minoritatile musulmane şi crestine, respectiv intre minoritatile etnice.
În acelasi timp, trupe paramilitare pro-sârbesti intra în conflict cu armata slovenă şi cu cea croată, în zona de coasta a Adriaticii.
Tot în acelasi timp, un lider politic din Muntenegru declară reunificarea micului stat Muntenegru cu Serbia, solicitand protectia militara a Serbiei. Armata sarba se conformeaza, iesind la M. Adriatica pe coastele statului Muntenegru, sprijinita de trupele rusesti aflate la manevre comune, recent atacate de aviatia NATO, „din eroare”.

8]. În replica, Rusia actionand militar pentru sprijinul propriilor trupe izolate aflate pe teritoriul sârbesc în fata raidurilor NATO, intra în conflict deschis cu armata română şi ucraineana, avansand pe urmatoarele directii:

– prin Romania, pe la sud de Carpatii Meridionali (rusii evita prin traditie angajarea în zone montane): aerian, naval şi trupe aeropurtate (prima faza), desant naval (faza a II-a), terestru (faza a III-a): pe direcţia M. Neagră- Bucuresti – Belgrad – M. Adriatica.
– prin Romania: terestru, pe directia Transnistria – Republica Moldova – granita de est a Romaniei- limita de est a Carpatilor Orientali (fara a intra în Transilvania – rusii evita prin traditie angajarea în zone montane), cu obiectiv de blocaj pe aliniamentul Carpatilor Orientali al oricarui sprijin NATO provenind dinspre vest;
– prin Ucraina de Sud pe directia: Nord Transnistria – Nord Republica Moldova – Nord Romania – Ungaria – M. Adriatica
Element ajutator: la sud de Dunare, forte rusesti debarcate şi desantate pe tarmul bulgaresc al M. Negre simultan cu debarcarea/desantarea acelorasi forte pe tarmul romanesc al M. Negre, inainteaza pe fondul unei rezistente „neconvingatoare” a armatei bulgare, pe directia Sofia – Macedonia – Kosovo – M. Adriatica, consolidandu-se totodata terestru în teritoriile de la nord de Turcia şi sud de Romania.

9]. Tot în replică, nave militare şi submarine rusesti stationate la bazele din Cipru, intervin militar pentru sprijinul propriilor trupe izolate aflate pe teritoriul sârbesc şi celor din adancime care inainteaza spre M.Adriatica, indreptandu-se catre tarmul de vest al statului Muntenegru ocupat de armata sarba. Intrand la contact cu fortele navale ale S.U.A. aflate în aceeasi zona maritima.

10]. Factor socant! În paralel, se intamplă un lucru incredibil pentru NATO, dar deloc surprinzator pt. un analist militar versat. Sau macar politic, dar versat sa fie. Pe timpul avansarii trupelor terestre rusesti spre vest prin Ucraina de Sud şi Romania, premierul Ungariei a anuntat iesirea tarii sale din alianta NATO, declarand neutralitatea militara a Ungariei!
La fel a procedat şi premierul grec care pe fondul ostilitatilor militare cu Turcia legate de Cipru, a anuntat iesirea Greciei din NATO şi implicit, neutralitatea militara a statului elen.

11]. Urmare a declararii neutralitatii Ungariei, trupele rusesti intra prin zona de sud-vest a Ucrainei, respectiv de N-V a Romaniei (nu intra în Transilvania), pe teritoriul Ungariei, fara nicio rezistenta din partea armatei maghiare ‘neutre”, avansand spre granita cu Croatia şi Slovenia (state NATO). Aerodromurile militare ungare sunt folosite fara restrictii de aviatia rusă pt. bombardarea obiectivelor militare situate pe teritoriile croat (cele mai multe) şi sloven (cu caracter militar simbolic).

12]. Factor surpriza! În Transilvania, izolata la sud şi est de restul Romaniei, izbucneste un conflict interetnic de amploare intre populatia de etnie maghiara şi cea de etnie romana.
Liderul etniei maghiare din Transilvania proclama alipirea Ardealului de Nord la Ungaria şi solicita ajutor militar de urgenta (pretextul atrocitatilor s.a.m.d.), Ungariei – stat care tocmai şi-a declarat neutralitatea şi care mai este intesata şi cu trupe rusesti.
Armata maghiara ataca obiectivele militare din Transilvania – izolate de orice sprijin din partea restului armatei romane, aflata la contact şi în vadita inferioritate tehnica şi numerica cu trupele rusesti de invazie din est şi sud.

***

Pe acest fond, rugam a se analiza consecintele ulterioare! Transpunerea pe harta de mai jos, este relevanta! Pana la proba contrarie, dupa cum rezulta din harta, o posibila ofensiva rusească nu poate avea decat un obiectiv limitat, dar perfect realizabil din punct de vedere militar. Este obiectiv strategic, iar acesta este exact cel pe care il determina harta: iesirea militara pe coasta slava a Adriaticii de Est! Romania fiind doar un simplu teritoriu „de tranzit”, şi nu un obiectiv în sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.