Secolul comunismului – Fundaţia Culturală Erbiceanu

De ce Editura Istros a Muzeului Brăilei? Deoarece este singura editură care a urmărit să-l restituie pe Panait Istrati, fiu al Brăilei, cititorilor români, mai ales în dimensiunea sa uitată de anti-comunist. Și nu orice fel de anti-comunist, ci unul foarte periculos, căci a cunoscut comunismul din interior, atât cu mintea, cât și cu inima.

Dumnezeul celor fara Dumnezeu / Lenin
Dumnezeul celor fara Dumnezeu / Lenin

Mai jos informaţiile privind programul şi colecţia de carte „Secolul comunismului (1917 – 2017)” trimise de Dnul Constantin Erbiceanu, Preşedintele „Fundaţiei Culturale Erbiceanu – FCE”, prieten al asociaţiei noastre „La Maison Roumaine„.
Alexandru Herlea

Raportul FCE pe anul 2017 cuprinde toate activitățile Fundației în varii domenii.
Situl FCE (care împlinește 10 ani de activitate la finele acestui an ) cuprinde istoricul, scopurile și componența FCE.
Coperțile scanate ale celor 5 volume ilustrează publicațiile privind Centenarul 1917.
Dacă unii membrii ai Casei Românești ar fi interesați să obțină volumele, ar trebui să se adreseze direct la Editura ISTROS pe adresa domnului Acad Ionel Cândea și anume: ionel_candea<@>yahoo<.>com

Cu stimă
C. Erbiceanu

Prezentarea programului „Secolul comunismului”

Încă din luna februarie 2015, Fundația Culturală Erbiceanu a semnat un acord de colaboare cu Editura Istros a Muzeului Brăilei în vederea creării unei colecții de carte intitulată „Secolul comunismului (1917-2017)”. Acum se poate spune cu certitudine că acest parteneriat este unul dintre puținele inițiative coerente menite să sporească cunoașterea despre semnificațiile anului 1917 și unicul care a urmărit să facă acest lucru accentuând contribuția memorialistică a unor actori de primă importanță ai evenimentelor din decursul anului 1917.

De ce această colecție? În primul rând, deoarece în limba română există un număr extrem de mic de studii asupra semnificației anului 1917. În felul acesta, cele două instituții își propun să umple un gol prin traducerea unor lucrări de referință. Criteriile de selecție sunt pertinența cărților pentru evenimentele anului 1917 și/sau relevanța autorilor în calitate de actori și martori ai evenimentelor descrise. Al doilea motiv pentru întemeierea acestei colecții este dorința puternică a celor doi parteneri de a pune la dispoziția publicului român și, în mod special, a cercetătorilor și universitarilor un număr de lucrări în vederea creării unei dezbateri autentice. Centenarul de la anul 1917 poate fi pentru unii motiv de bucurie (revoluția democratică), dar pentru mulți cu certitudine un motiv de tristețe (lovitura de stat bolșevică). Indiferent de starea de spirit, publicul matur are dreptul la o documentare cât mai complexă asupra anului 1917.

De ce Fundația Culturală Erbiceanu? Deoarece una din figurile tutelare a acesteia este bunicul meu pe linie maternă, Ion Flueraș. Lider social-democrat, membru în delegația parlamentară care a votat unirea Transilvaniei cu România în 1918, a sfârșit prin a fi omorât la închisoarea din Gherla, în 1953. De altfel, el a făcut parte în 1920 din delegația română care a vizitat URSS-ul, înfruntându-i, după mărturia familiei, pe Zinoviev și Buharin și exprimându-și deziluzia față de realitatea „paradisului sovietic”. Acest lucru nu a fost uitat nici de el (care a refuzat ca social-democrații să pactizeze cu comuniștii după 1944) și nici de sovietici, veniți cu Armata Roșie. Astfel, a fost victima directă a regimului instaurat de lovitura de stat bolșevică din 1917. Prin urmare, pentru Fundația Culturală Erbiceanu este o datorie nu doar morală, ci și statutară, să contribuie la dezbaterea publică despre natura regimului comunist, despre cauzele care au condus la formarea acestuia și, bineînțeles, despre actorii acestuia în toate calitățile lor: martori, victime, convertiți, etc.

De ce Editura Istros a Muzeului Brăilei? Deoarece este singura editură care a urmărit să-l restituie pe Panait Istrati, fiu al Brăilei, cititorilor români, mai ales în dimensiunea sa uitată de anti-comunist. Și nu orice fel de anti-comunist, ci unul foarte periculos, căci a cunoscut comunismul din interior, atât cu mintea, cât și cu inima.

În cei trei ani de existență ai colecției, FCE a publicat împreună cu Editura Istros a Muzeului Brăilei următoarele cinci titluri:

Ferdinand A. Ossendowski, Lenin. Dumnezeul celor fără Dumnezeu (trad. Nicolae Drăgușin), 2015, 510 pp.
Piotr Vranghel, Memorii (trad. Nicolae Drăgușin), 2017, 400 pp.
Alexandre Kerenski, Revoluția Rusă. 1917 (trad. Nicolae Drăgușin), 2017, 424 pp.
Serghei Melgunov, Teroarea Roșie. 1918-1924 (trad. Nicolae Drăgușin), 2017, 356 pp.
Maurice Paleologue, Rusia țarilor în vremea Marelui Război, vol. 1 (trad. Sergiu Iosipescu), 2017, 480 p.

Fundația Culturală Erbiceanu
http://www.fundatia-erbiceanu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.